Ma sok érdekes dolog kiderült Skóciáról, pár skót emberről (vagy aki skótnak néz ki, de igazából kanadai). Például azt hallani egy egyetemi tanár szájából, hogy „England steals our money”. Ez elég meglepő volt elsőre. Az tény, hogy Skócia több pénzzel járul hozzá a közös költségvetéshez, mint amennyit kap, de azért ez elég erős volt. A királynőt sem szeretik nagyon, van egy kastélya Edinburgh-ben, ahol eltölt kétszer pár napot egy évben, „but we’re not really interested in her”. Mivel járult hozzá Skócia jólétéhez, boldogulásához? Semmivel. Legalábbis a year tutor-unk szerint. A nyugati szigeteken állítólag annyira vallásosak az emberek, hogy minden be van zárva vasárnap, mert az a pihenőnap, és misén van amúgy is mindenki. Skye szigetén minden évben van egy folk festival, erre jó lenne eljutni, csak nem tudom, hogy mikor van, de gyanítom hogy nyáron, amikor jó idő van. A mostani Edinburgh pedig a régi tetejére épült, teli van alagútrendszerrel a város. Glasgow a Commonwealth Games-nek fog otthont adni két év múlva, ezért font milliókat ölnek a városba, felújítják az épületeket. Aberdeen az olajon gazdagszik, Edinburgh a kultúrán, Dundee meg kimaradt a pénzosztásból, nem kapott semmire pénzt. Amúgy pont a mapokban kaptunk egy szórólapot a postaládánkba Jim-től, a local MP-nktől, Jim McGovern-től helyesebben szólva. Felhívja a figyelmünket arra, hogy mennyire fejlődik Dundee West, mennyi új munkahely jött létre, mennyire figyel a lelki életünkre, mennyi mindent tesz a közösségért stb. Lehet vele személyesen is találkozni, jó lenne elmenni, és megnézni, hogy itt is olyan-e egy politikus-választó találkozó, mint otthon.

Délután megnéztük a Match Point-ot. Egy filmfesztivál zajlik most az egyetemen, összeállítottak pár filmet, amúgy annyira nem minőségi de azért elmegy, és ezek között volt a Match Point. Ezután beültünk még a könyvtárba az otthoni egyetemmel zajló végeláthatatlan levelezést folytatni szakirány felvétel, diplomamunka írás témakörében. Elképesztő, hogy mennyire nem képesek megérteni, hogy csak akkor fogjuk tudni megmondani, hogy milyen szakirányt tudunk felvenni, ha itt már kiderült, hogy miből lehet diplomamunkát írni, mivel jó lenne ha összhangban lennének az itteni és otthoni tanulmányok. Nagyon nehezen mennek a dolgok így távolról, csak e-mailen keresztül.

Este még megnéztük itthon a Trainspotting-ot, csak hogy ráhangolódjunk Edinburgh-ra, és Skóciára. Nem volt felirat, és a skót akcentus filmen még jobban beüt. Volt egy-két szereplő, akinek csak szófoszlányait értettem meg. Személyesen nem ilyen rossz a helyzet, de telefonban már annál inkább. Couldn’t get a shit about it. Majd csak belejövünk.

 

Szerző: harsfatea  2008.09.18. 19:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dundi.blog.hu/api/trackback/id/tr71670363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása