Arra gondoltam, hogy írok egy kicsit az egyedül (mármint nem otthon) lakásról. Mire kell figyelni, mit szoktam venni enni, inni; mi meddig tart ki, mit látok az ablakomból, és hogy miért ne igyunk sört a laptop felett (hopp, hopp...).

Először is private rented flat-ben lakunk és ez több dolgot jelent. Elsősorban azt, hogy a rezsit, internetet éssatöbbit magunknak kell intézni, kollégiumnál ez általában benne lenne az árban. Mivel minden elektromossággal működik a lakásban (sütő, főzőlap, világítás, melegvíz és még a fűtés is), ezért elég sokat fogyasztunk belőle (3 laptop, mosás, főzés, világítás, borotválkozás), olyan 60 font körül eddig havonta, viszont a pozitív oldala az, hogy nem kell más szolgáltatóval szarakodni. Van egy kis kulcskártya, azzal elbattyogok a Scottish Hydro Electric-be, ahol ráraknak x fontot, és azt szépen lefogyasztjuk. Ha kifogyna az ember, előfordul, hogy nem veszi észre hogy lepörgött a számláló, akkor is van még egy 10 fontos emergency keret, csak azt vissza kell tölteni később. Előfordult velünk az elején, amikor ezeknek az információknak még nem voltunk a birtokában, hogy elfogyott az emergency keret is, és pl. a lámpa is leoltódott a szobában. De erre mostmár figyelünk. A másik dolog az ennivaló kérdése, hogy mikor mennyit, miből és hol. A legkizsákmányolóbb áruházláncnál vásárolunk legtöbbször, mondjuk ki hogy a Lidl-nél, mivel ők legolcsóbbak itt, viszont még így is az otthoninál magasabb áron vannak (nem az otthoni Lidl árnál). Van, ami nem szerezhető be itt, pl. műzli, sör, Martini, normális tej, túró, tejföl így azt egyéb helyekről, zömmel a Tesco-ból vásároljuk (a tejfölt a szemét skótok platina áron árulják, pedig szarabb minőségű, mint otthon és krém íze van). Ráálltunk a heti egy nagybevásárlásra, ezzel majdnem mindig kihúzzuk nagyjából egy hétig, plusz ami még kell (időközben gondolkodom flódni készítésen, a Zoli kedvéért lehet, hogy csak novemberben csinálom meg, viszont mák és dió para van, nem tudom, hogy honnan kerítek majd) azt beszerezzük hétközben, kisebb bevásárlásokkal. Ez néha elég fárasztó tud lenni, tekintve, hogy fenn lakunk egy dombon, és könyvekkel, laptoppal, ennivalóval megrakodva az ajtó előtt mindig meg kell állnom egy percre, hogy kifújjam magam. Most látom, hogy kimaradt az eheti főzés, black pudding (nem, nem puding, hanem hurkaszerűség csak szárazabb) volt krumplival, paradicsommal, gombával és hagymával megsütve. Visszatérve a bevásárlásra, olyan napi 4 font/fő meg tudjuk úszni a kajálást. De ekkor csak itthon ettünk, és ebben nincs benne az alkohol, ez ugye crucial point tud lenni, a szórakozás, utazás és könyvek. Apropó, egyre jobban érdekel az északír kérdés, rendeltem két könyvet Amazonról, jobban meg szeretném érteni, és Belfastba is el szeretnék jutni az év során. Szóval, inni tea van (néha narancs- vagy almalé), sör (Miller, Carlsberg, Tennent's) és újabban Martini, mármint ezek vannak itthon.

Takarítani eddig még nem takarítottunk. Igaz, hogy én már egyszer porszívóztam a szobámban, de máshol nem érintette seprű a parkettát. Már ideje lenne, elég nagy mocsok van, csak egyedül nem csinálom meg, plusz ilyenkor az ember mindig halogatja, hogy jó, majd a hétvégén. Majd a hétvégén, mostmár tényleg.

Az ablakomból egy szép tűzfalat látok, a szomszéd épületet (amit már egy ideje felújítanak, de szerintem sose lesznek készen, nagyon csigatempóban dolgoznak, plusz belátnak az ablakon miközben reggelizem), de ha kicsit arrébb húzódom, akkor meglátom a templomot, ami reggel nyolckor harangjátékkal indítja a napot. A nappaliból viszont szép a kilátás, rálátunk a hídra, ami gyönyörű tud lenni mindig (pára, éjszaka, napsütés, tükröződő pillérek a vizen).

Hogy hova lenne jó utazni. Már említettem, hogy november 4-én Edinburgh-ba megyek, ingyen, Glasgow-ba is szeretnék még eljutni ebben a félévben. Jövő félévre Orkney-szigetek (Nagy Gabi valószínű közreműködésével, ezúton is köszi az infót:-), Belfast, Dublin(?), Loch Ness, Inverness a cél. Ambíciózus, tekintve, hogy diplomamunka írás van folyamatban, de ha már itt vagyok, és nem tudom, hogy mikor jövök erre legközelebb, akkor ezeket jó lenne bevállalni, és kivitelezhetőnek is tűnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És végül, egy képen, hogy mit vettem ma:

Sampont, mert fogyóban van (a kék variáció), Blutack fénykép rögzítésére (nem ez a fajta, olcsóbb változat), csoki mousse (ez is az olcsóbb fajta, de csak ilyen kép volt), egy halványkék ing 10 fontért, Sensodyne fogkrém (nem volt Elmex), újrahasznosított 500 darabos fénymásolópapír levélírásra (hogy miért is vettem ennyit jó kérdés), egy jegy a hétfői moszkvai balett előadására a Caird Hall-ba (nem orosz lányokat vettem; amúgy nem vagyok nagy balett rajongó, de itt muszáj elmenni) és végül két darab Dove szappan (hogy selymes maradjon a bőröm:-). Egy szappan amúgy kb. két hétig tart ki.

És hogy miért nem tusfürdőt használok? Nem szeretem, jobb a szappan és praktikusabb is, kisebb helyen elfér.

Szerző: harsfatea  2008.10.15. 23:54 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dundi.blog.hu/api/trackback/id/tr27716192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felhobodorito 2008.10.16. 01:32:25

Invernesst érdemes körbejárni, szép kis városka, legalább is nekem nagyon bejött.

White Falcon 2008.10.17. 02:46:39

Az nekem is, voltam ott mar vagy 4x -))

De azert Argyll sem kutya -))

Nite, nite -))
süti beállítások módosítása