Tegnap voltam színházban. The Little Theatre volt a hely neve, egy a mentális betegségekről szóló fesztivál keretében adtak egy ingyenes darabot itt. A hely erősen hasonlított egy vidéki művházra, berendezésügyileg mindenképpen, volt pianínó is, régi plüss fotelek, süppedősek. Nem értem, hogy miért kell a színpad minden egyes elsötétülésekor tapsolni, miért ragaszkodnak az embereknek görcsösen ahhoz, hogy tudassák a színészekkel, hogy igen, jól csináljátok. Ez szerintem szánalmas, és rombolja a hangulatot. A hangulatról: nem vagyok egy Fáy Miklós, de a darab elég szar volt, elcsépelt poénok, ellaposódó tárgyalás, klisék, volt egy rész, amikor majdnem elaludtam. Viszont ma este a városi könyvtár mozi/színház/előadótermében voltunk egy 3 filmból álló vetítésen, ugyanezt témát körüljárva, ez kicsit kárpótolt. A Dundee környéki egykori tébolydákat, ma már kórház/elmegyógyintézet néven futnak, és azok lakóit mutatták be. Nagyon érdekes volt látni, hogy maguk az ottlakók hogyan látják saját világukat, az egyik filmet ők csinálták, hogyan viszonyulnak a társadalomhoz, mit gondolnak a többi emberről. Ha jól vettem ki, amúgy itt is kórház reform zajlik, központosítanak, és bezárják ezeket az intézményeket, amit az ottlakók és hozzátartozók, dolgozók nem vesznek jó néven, mivel bejáratott helyekről van szó, szép környezetben, plusz közel vannak a beépített részekhez (legalábbis az egyik biztosan), és így a családok napi kapcsolatban tudnak maradni a bent lakó rokonaikkal. Itt is reform van, ebben az egyben hasonlít Skócia és Magyarország.

Megszületett a szakdolgozatom témája is. Legalábbis van egy vonal, ami tetszik és egyelőre kutathatónak is tűnik. A supervisoromtól, aki egy kedves skót szociológus néni, Nigéria szakértő, jött az ötlet egyik része a másik meg tőlem (újságcikkek az övé, fogyatékkal élők az enyém). A skót sajtóban a Down-szindrómával kapcsolatos cikkek megjelenését fogom tanulmányozni, milyen hangulatban írnak róluk, milyen színben tüntetik fel őket, milyen területekre koncentrál a cikk (munka, család stb.), abortusz kérdése (el vagy mégsem) stb. Még csak formálódik a dolog, holnap járok jobban utána a dolgoknak. És megyek Edinburgh-ba november 4-én. Naná, hogy ingyen.

Szerző: harsfatea  2008.10.10. 00:23 Szólj hozzá!

Címkék: film színház

A bejegyzés trackback címe:

https://dundi.blog.hu/api/trackback/id/tr22706112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása